';
PVV slecht voor homo’s

In de Volkskrant van zaterdag werpt PPV-kamerlid Martin Bosma de PVV op de als de partij die zich als geen ander inzet voor homo-emancipatie. Het is een claim die niet onbesproken kan blijven. In de verschillende kamerdebatten die over homoseksualiteit en veiligheid zijn gevoerd komt de PVV niet verder dan de constatering dat de in Nederland aanwezige moslims een gevaar zijn voor de homotolerantie. En dat allochtonen die zich schuldig maken aan homofoob gedrag het land moeten worden uitgezet. Dat iets meer dan de helft van het homofobe geweld door autochtonen wordt gepleegd is een geluid dat ze niet willen horen of waar ze wat mee willen doen. Het beleid dat de PVV voorstaat, zoverre al realistisch en uitvoerbaar, zou slechts de helft van het probleem oplossen. Een luxe die de homogemeenschap zich niet kan veroorloven.

Tijdens het lijsttrekkersdebat van homobelangenorganisatie COC rond de Europese verkiezingen betrok PVV-voorman Barry Madlener de stelling dat Europa een gevaar is voor de homo-emancipatie in Nederland. Europa zou de tolerantie ten opzichte van homoseksualiteit decennia terug plaatsen. Dat de Europese anti-discriminatiewetgeving strenger is dan in Nederland en dus meer waarborgen biedt tegen homo-discriminatie wilde Madlener niet horen. Zijn devies was en bleef minder Europa en eigen homo’s eerst. Daar zijn we dan mooi klaar mee. Want het is juist de druk vanuit de Europese instituties die Nederland letterlijk in de beklaagdenbank zet omdat Nederland in de algemene wet gelijke behandeling een voor homo’s en lesbo’s discriminerende bepaling heeft staan. Van Europa kunnen we meer verwachten, dan van het huidige kabinet met het CDA en de ChristenUnie. In een poging de Europese roze stem aan zich te binden liet de PVV weten op alle fronten voor homorechten te zijn. Er was geen vraag van de roze kieswijzer, of de PVV kruiste het voor homoseksuelen meest positieve antwoord aan. Dat de PVV vindt dat Europa helemaal niet moet gaan over andere zaken dan economie en dat al deze antwoorden dus losse flodders zonder betekenis zijn, mag hier wel gezegd worden.

Martin Bosma stelt dat de PVV zich als geen ander inzet voor homo-emancipatie. Het is een claim die niet waar is. De PVV is onzichtbaar waar andere partijen zichtbaar zijn. De PVV wil slechts de helft van ons probleem oplossen. En de PVV kiest strategieën en standpunten die regelrecht bedreigend zijn voor de vooruitgang die is geboekt. De PVV is bedreigend voor de autochtone homo’s en voor homoseksuelen uit etnische kring, die eveneens onze steun nodig hebben omdat ze die inderdaad in eigen kring nog te weinig krijgen.

Frank van Dalen is oud-COC-voorzitter en voorzitter van GayPride-organisatie ProGay.

Frank