';
Hoogtepunten

De kerstboom is opgetuigd. De lampjes flikkeren. De kerstballen glimmen. Jaaroverzichten buitelen weer over ons heen. Tja, dat onvermijdelijke terugblikken. Het benoemen van hoogtepunten. En dieptepunten.

5 maart was een absoluut hoogtepunt. Prinses Maxima was als eerst lid van de Koninklijke familie bij een bijeenkomst over homoseksualiteit en maatschappij. Daarmee werd duidelijk gemaakt, homoseksualiteit is van ons allemaal. Minister Plasterk tekende namens het kabinet met de eerste gemeente koploverovereenkomsten. Homobeleid in de haarvaten van de samenleving, waar we zo vaak om hadden gevraagd kreeg een impuls. De minster maakte bekend mee te varen tijdens de Amsterdam Gay Pride. Daarmee werd moreel leiderschap echt invulling gegeven. En ‘s avond besprak de Tweede Kamer de homonota ‘Gewoon homo zijn’. De opdracht om sociale acceptatie te bewerkstelligen in de sport, (ouderen)zorg, scholen openbare ruimte, werkvloer en in etnische en orthodoxe kring kreeg politieke goedkeuring. Het was een bijzonder dag en de kroon van drie jaar hard werken van vele betrokken binnen het COC en daarbuiten.

Voor de zomer kreeg het COC haar lang verlangde status bij de VN. In de zomer was er de Amsterdam Gay Pride met het kabinet, christenen en Cohen die meevaarde. In het najaar werd in de Eerste Kamer het meemoederschap goed geregeld. Het is slechts een handgreep uit de hoogtepunten.

Maar het jaar is nog niet af. Amsterdam krijgt dit jaar voor het eerst een nieuw roze evenement. Pink Christmas. Om Amsterdam als Gay Capital een impuls te geven. Om tegemoet te komen aan de veelgehoorde klacht dat er in de winter niks te doen is voor homo’s en lesbo’s. Om homoseksualiteit zichtbaar te maken. Tot in het verre buitenland is er over Pink Christmas geschreven. En de eerste toeristen zijn op het vliegtuig gestapt via last minute boekingen. Zal het een hoogtepunt blijken te zijn? We moeten afwachten. Maar zondagmiddag 21 december zal het helder zijn als Pink Christmas Square plaats vindt in de Reguliersdwarsstraat met inderdaad de ijsbaan, de drag winter olympics on ice, koek en zopie en inderdaad de veel besproken kersstal. Een witte kerst zal het niet worden, maar een wit Pink Christmas moet toch lukken.

Dieptepunten waren er ook. Het rapport ‘als ze maar van me afblijven’ legde bloot waar homovijandig gedrag vandaan komt. Ht blijkt irrationele angst te zijn. En dat bevechten, dat is een hele opgaaf maar een opdracht die de hele gay-community zich mag aantrekken.

Ik wens iedereen een sprankelende Pink Christmas.

Frank van Dalen

 

Frank