';
Politiek Café – 1 oktober 2012

Van alle uitdagingen die de PvdA en VVD onderhandelaars op tafel hebben liggen, zijn de bezuinigingen de meest ingrijpende. Hier geen Griekse toestanden, maar solide beleid. Hier geen Portugese luchtkastelen, maar groot verantwoordelijkheidsbesef. Hier geen Spaanse gaten, maar sluitende begrotingen. Nou ja, bijna dan.

Terwijl de radiostilte oorverdovend is, sijpelt er soms geluid door met als boodschap: het gaat goed. En precies dat is zorgelijk.

PvdA en VVD zijn het eens dat er geen minister komt voor immigratie. De VVD wil daarvoor in de plaats een minister voor handel. Want als je ontwikkelingssamenwerking zo goed als afschaft en 3 miljard bespaart dan heb je geen OS-minister nodig. De PvdA ziet dat anders. Die wil het budget verhogen van 0,7 naar 0,8% van het BNP. Tja, dan lijkt een minister op zijn plaats. Een compromis is vast in de maak. Kosten, 1.5 miljard.

PvdA en VVD zijn het ook eens over de forensentax. Die komt er niet. Het gat in de begroting wel.

Bezuinigen, zo makkelijk is het nog niet. Volgend jaar moeten ministeries 857 miljoen bezuinigen. Hoe doe je dat? Het ministerie van defensie dat 84 miljoen extra moet bezuinigen en dat doet door de post onvoorzien te verlagen met…..84 miljoen. Geen militair minder, geen kazerne gesloten, geen paperclip minder besteld. Maar wel 84 miljoen bezuinigd?

Het ministerie van onderwijs en wetenschappen doet dat anders. Niet minder ambtenaren, niet minder overleg, geen kleiner ministerie of minder regels. Wel minder leerlingen en studenten. Het klopt. Als we de bevolking in de statistiek laten krimpen, zijn lagere budgetten nodig. Op papier. Nu maar hopen dat deze spook-Nederlanders niet echt naar school gaan. Nog een beetje creatief boekhouden met de OV-studentenkaart en we hebben 340 miljoen te pakken. Op papier.

Volksgezondheid pakt het serieuzer aan. Die vraagt voor 41 miljoen minder aan advies en geeft minder uit aan subsidies. Niet het ministerie zal financiële pijn lijden, maar de toeleveranciers. Snijden in eigen vlees, daar doen we niet aan.

Makkelijker heeft Economische Zaken het. Door de stijgende energieprijzen heeft ze een meevaller. Nou, dat compenseert de beoogde bezuiniging, die dus niet bezuinigd hoeft te worden.

En financiële zaken? Die vindt het allemaal best. Als het getal onder de streep maar klopt. Deze boekhoudersmentaliteit heeft niets te maken met bezuinigen of hervormen. Heeft niets te maken met kerntakendiscussies en een kleinere overheid. Ook niets met wat de samenleving nodig heeft om fatsoenlijk te functioneren. Dit gaat over de kalkoen en kerst.

Minister de Jager zal als gevierd minister van financiën op afzienbare tijd het strijdperk verlaten. Hij gaat terug het bedrijfsleven in. Minister de Jager, afgestudeerd econoom. Bezuinigingen. Zo makkelijk is het nog niet. Wellicht dat moleculair geneticus Ronald Plasterk het beter heeft begrepen.

Comments
Share
Frank