';
Homo’s zijn hot

Twee dagen voor de Amsterdamse Gay Pride gebeurde het. Ineens moesten VVD, SP en anderen uitleggen waarom ze niet meevoeren tijdens de botenparade. Bijzonder. Daarvoor vroeg menigeen zich nog af waarom allerlei prominenten politici de Amsterdam Gay Pride zo omarmde. Homo’s zijn hot.

Dat blijkt ook wel uit het initiatief van de D66 in Amsterdam. Uit het niets stelde ze voor om de Gay Games of World OUT Games weer naar Amsterdam te halen. De gemeenteraad stemde voor. Unaniem. Het is alweer tien jaar geleden dat Amsterdam op ongekende wijze roze kleurde. Een week was de minderheid even in de meerderheid. En dat beviel goed.

Dat smaakte naar meer blijkt nu. Zelfs de staatssecretaris voor economische zaken heeft zich na kamervragen positief uitgelaten. Een roze mega-evenement in Nederland lijkt hem een goed idee. En hij heeft gelijk. De Gay Games in 1998 leverde een economische impuls op van vele tientallen miljoenen euro’s.

Maar het is niet alleen geld wat er blinkt met roze mega-evenementen. De Roze Kermis in Tilburg maakte van een zieltogende dag de best bezochte en wat mij betreft de meest gezellige dag van de kermis.

Ook de Roze Zaterdag is een evenement die je als stad moet willen hebben. Den Haag heeft dat begrepen. Onder aanvoering van wethouder Frits Huffnagel wordt de roze zaterdag aangegrepen om Den Haag als tolerante stad op de kaart te zetten. Niet alleen door een feest en een parade, maar ook door vernieuwingen door te voeren, gebaande paden te verlaten en bovenal door met een jaarprogramma te werken.

Den Haag kan als stad van Vrede en Veiligheid als geen ander homoseksualiteit in Internationaal perspectief diepgang geven. Samen met het COC dat haar onlangs verworven status bij de VN onder aanvoering van voorzitter Wouter Neerings kan inzetten is een verschil te maken. En daar is alle reden toe.

Tijdens de laatste Amsterdam Gay Pride vaarde Hivos met een lege boot mee om ons te herinneren aan al die landen waar homo’s en lesbo’s niet zichzelf kunnen zijn. Waar sociale uitsluiting of erger aan de orde van de dag is. Die homo’s en lesbo’s hebben onze steun nodig. Wij moeten homoseksualiteit zichtbaar maken zodat de strijd elders gevoerd kan blijven worden.

Frits Huffnagel mag dan gaan over city-marketing. Met de inzet van Den Haag op ‘Den Haag = Anders’ wordt een kans gecreëerd die voorbij de economische impuls, de marketing, de vrolijkheid en feest gaat. Het gaat dan om de hoop op een toekomst waar homoseksualiteit volledig en volwaardig is geaccepteerd als onlosmakelijk onderdeel van de samenleving. Sterker, als verrijking wordt gezien van diezelfde samenleving. Nationaal en internationaal.

Ik ben blij dat er in Nederland nationaal en lokaal politici zijn die dat hebben begrepen. Voor die politici ben ik als homo graag hot.

Frank van Dalen
Oud-voorzitter COC Nederland, voorzitter stichting ProGay

Frank