';
Amsterdam Gay Capital. Nu even niet.

Politieke partijen in Amsterdam buitelen over elkaar heen om de roze stem te winnen. En ik zal eerlijk zijn, ik doe daar vrolijk aan mee. Maar nu moet ik de politieke partijen toch even vermanend toespreken, in plaats mij te richten op de roze kiezer.

ProGay legde de zes grootste politieke partijen in Amsterdam een twintigtal stellingen voor. Deze mochten ze beoordelen. Het levert een totaal aan prachtige beloftes en vergezichten op.

De PvdA gaat daarin het verst. Ze komen dan ook op een totaalscore van 7.8. Zowel bij de VVD en als D66 werden de wenkbrauwen gefronst. En dat kan ik mij voorstellen. Want vrijwel alle voorstellen die het leven van homo’s, lesbo’s en transgenders in onze stad moesten verbeteren in de afgelopen jaren kwamen juist van deze partijen. Of de verkiezingsbeloften straks geen kat in de zak blijken te zijn bij de PvdA moeten we dus nog maar afwachten.

Maar er is meer leed. Het plan van de VVD om cameratoezicht in te voeren als bescherming voor homo’s in het uitgaansleven, werd door de gemeenteraad aangenomen. Alweer een jaar geleden. Ze hangen er nog steeds niet. Dus blijkbaar volstaan beloftes en aangenomen besluiten niet om het echt veilig te maken. De vraag is waarom het burgemeester Cohen niet lukt als eindverantwoordelijke voor veiligheid deze camera’s opgehangen te krijgen.

Maar de grootste eye-opener van het onderzoek van ProGay was een geheel andere. Ondanks nota’s, moties en prachtige standpunten willen de politieke partijen helemaal niet dat Amsterdam een Gay Capital wordt. Dat is wat mij betreft een schok.

Sociale acceptatie en veiligheid, dat kan op steun rekenen. Maar een Gay Chamber of Commerce, een breed roze huis, iedere twee jaar homospelen in de stad, meer homo-terassen en professionalisering van de Amsterdam Gay Pride, meer dan een lauw gebaar en soms zelfs dat niet eens, kan er niet vanaf.

Terwijl Rotterdam maarliefst 1, 2 miljoen euro investeert in de Eurogames in 2013, komt de Amsterdamse raad niet verder dan een morele uitspraak die zonder budget geen waarde heeft. Het homomuseum wordt afgescheept met een fooi. Het unieke icoon Gay Chamber of Commerce, kosten € 50.000,=, kan zomaar naar echt Gay Capital vertrekken en Amsterdam achter zich laten.

Op D66 na vinden alle partijen in meer of mindere mate dat Amsterdam een gay Capital is. Maar om Gay Capital te zijn is meer nodig dan een omgeving waar homo’s en lesbo’s zich veilig voelen. Toch is er ook hoop. Alle partijen vinden dat de gemeente meer kan doen om Amsterdam gay Capital te laten zijn. Ik heb een paar suggesties voor ze: een museum, breed opgezet roze huis, meer gay-terassen, iedere twee jaar een mooi groot gay-sporttoernooi en de international gay chamber of commerce. Het zijn zomaar een paar gedachten, die meer steun zouden moeten krijgen dan de Amsterdamse politieke partijen nu bereid zijn te geven.

Zolang die houding niet verandert is het toch echt: Amsterdam Gay Capital. Nu even niet. Dat is jammer, niet nodig en slecht voor de hele stad.

 

Comments
Share
Frank