';
Weigerambtenaren. Aan wal of in de boot?

Weigerambtenaren. Ambtenaren die weigeren homo- of lesboparen te trouwen. Ze staan weer in de belangstelling.

Nederland is het enige land die deze ambtenaren kent. Helaas is het de voorvechters van de openstelling van het huwelijk in 2001 niet gelukt weigerambtenaren te voorkomen. En tien jaar later bestaan ze nog steeds en weigert minister Bijsterveldt er wat aan te doen.

Voor GayKrant-baas en voorvechter van de openstelling van het burgerlijk huwelijk Henk Krol reden om de uitnodiging van de minister om met haar mee te varen tijdens de Amsterdam Gay Pride af te wijzen.

De Australische premier Julia Gillard moet, omdat een groep een tombola won, vanavond dineren met drie homo- en lesboparen Een avond lang moet ze deze mensen uitleggen waarom ze niet wil dat ze mogen trouwen. Deze paren lopen niet weg, maar zoeken de confrontatie met de premier op.

Confrontatie helpt. Dat bleek in 2007. De ChristenUnie en COC stonden tegen over elkaar maar liepen niet weg. Het leidde voor het eerst in de geschiedenis tot een passage over bestrijding homovijandigheid in het regeerakkoord. Vorige gaypride zocht het COC minister Plasterk op door in een confrontatie zijn boot te enteren. Het budget voor voorlichting op scholen is, tegen alle bezuinigingen in, nu verdubbeld. Confrontatie, elkaar opzoeken helpt.

Op tien juni lanceerde Henk Krol een compromis. Laat de weigerambtenaar erop toezien dat alles netjes volgens de wet verloopt waarna slechts de handtekening namens de staat wordt gezet. Geen ceremonie en geen speech. Maar dat lost de afwijzing van mijn recht om te trouwen door een ambtenaar namens de Staat der Nederlanden niet op.

Er moet een einde komen aan weigerambtenaren. Geen lapmiddelen graag. Al is het maar omdat een heterostel uit respect voor homoseksuele broer of zus de weigerambtenaar niet mag weigeren.

Nadat afgelopen maand in Amsterdam duidelijk werd dat er twee weigerambtenaren in dienst zijn maakte VVD-personeels-wethouder Eric van der Burg klip en klaar duidelijk dat er voor de twee weigerambtenaren in Amsterdam geen ruimte is. Een andere functie of ontslag zijn wat hem betreft de twee smaken. De uitgeklede compromis-variant van Krol hoort daar dus niet bij.

Van Bijsterveldt heeft het goed voor met de homo-emancipatie. Iedereen die anders beweert zou zijn of haar huiswerk moeten doen. Maar tevreden mogen we nog niet zijn. We zullen de minister bij de les moeten houden. De confrontatie moeten blijven opzoeken. Zodat niet alleen weigerambtenaren verdwijnen maar ook voorlichting op scholen verplicht wordt gesteld.

Gaypride-organisator ProGay kan de boot van COC-club Jong&Out voor de boot van de minister laten varen. Zodat COC-voorzitter Vera Bergkamp gedurende de hele vaartocht de minister kan wijzen op de jongeren op die boot. Dat het beleid om die jongeren gaat. Laat Vera spreken over homo-vijandigheid op scholen en de noodzaak tot voorlichting. Over een maatschappij en regering die compromisloos afstand moeten nemen van welke vorm van discriminatie ook. Over jongeren die niet beter weten dan dat ze kunnen trouwen, totdat ze de verkeerde ambtenaar tegenkomen.

In 2007 wist het COC talloze gemeenten te overtuigen geen weigerambtenaren meer in dienst te willen hebben. In 2008 wist het COC de Commissie Gelijke Behandeling haar standpunt te laten veranderen van “voor” naar “tegen” weigerambtenaren. Vera, je kiest ervoor als voorzitter van belangenorganisatie COC in confrontatie met de minister onze belangen te behartigen. Je gaat niet langs de zijlijn staan, je keert je rug niet naar de minister, maar je zult haar diep in de ogen kijken als je op haar boot staat en meevaart. En die confrontatie Vera, zal bijdragen aan een onvermijdelijk einde van de weigerambtenaar en verplichting van voorlichting op iedere school. Een behouden vaart toegewenst.

Frank van Dalen

 

 

 

Frank van Dalen is oud-voorzitter van COC Nederland, oud-voorzitter van gaypride-organisator ProGay en VVD raadslid in Amsterdam.

 

Frank