';
Tel Aviv Pride maakt belofte waar

Party. Party. Party. Dat is de belofte die Tel Aviv Pride doet. En het is een belofte die ze inlost. In een paar jaar tijd is de Tel Aviv Pride uitgegroeid tot een gaypride van formaat. Ook dit jaar trokken bijna honderdduizend mensen door de straten van Tel Aviv, dansend op de beats van de trucks. De aankleding was matig, de emancipatieboodschappen grotendeels afwezig, maar feest was het.

En misschien moet dat het ook wel zijn. Feest. Tel Aviv is een enclave van homotolerantie in een omgeving waar homo’s en lesbo’s niet uit de kast kunnen komen, laat staan samen gezinnen kunnen stichten of zich beschermd weten door de staat.

Dat wat zichtbaar is, kan niet worden genegeerd is de boodschap. En dat dat uitstekend middels feest kan bleek na afloop van de parade op het strand waar onder de zinderende zon duizenden mannen en vrouwen de grootste beachparty van het Midden-Oosten bezochten.

Stipt half zeven gaat het geluid uit en stopt het feest abrupt. In de religieuze staat Israël laat een openlucht beachparty zich nog steeds slecht verhouden met de Sabbat. De verplichte rust kwam niet ongelegen. Een flink aantal feesten op uiteenlopende locaties schreeuwden om bezocht te worden. En voor wie bij het ochtendgloren niet genoeg had, kon ook bij de verschillende afterparty’s terecht. Of in de koelte van de bioscoopzaal bijkomen tijdens het filmfestival dat gelijktijdig plaats vindt.

Tel Aviv ontwikkelt zich in snel tempo tot een bestemming waar Amerikaanse en Europese homo’s en lesbo’s massaal voor een paar dagen naar toe trekken. Daar was met de Tel Aviv Pride alle reden toe. Maar ook buiten de gaypride is Tel Aviv de moeite waard. Met slechts één echte homokroeg, Evita, is de bezoeker aangewezen op de gay-party’s die de verschillende clubs organiseren. Dat doen ze slim. Iedere dag van de week zijn er party’s te vinden. Het helpt wel om een lokale homo te scoren. Maar ach, dat kan toch geen probleem zijn. Grindr heeft zijn weg ook in Israël gevonden.

Met het Lesbian Festival in september aanstaande, laat Tel Aviv zien dat ze serieus is in haar ambitie een aantrekkelijke bestemming voor homo’s en lesbo’s te zijn in het onrustige Midden-Oosten.

Frank